TOXOCARA
Onzichtbare larveneitjes in hondenpoep besmettelijk voor mensen
Toxocara is een rondworm. Deze parasiet leeft in de darmen bij ongeveer 5% van de Nederlandse honden en katten. Doordat deze huisdieren buiten poepen, komen de eitjes van deze worm in onze leefomgeving terecht. Mensen kunnen er ook mee besmet raken.“Handen wassen en je nagels kort houden”, vertelt Titia Kortbeek, arts en microbioloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “Meer kun je niet doen om een besmetting met Toxocara te voorkomen.”
Aarsmaden
De Toxacara rondworm wordt nogal eens verward met de aarsmade. De kleine witgelige aarsmade komt veelal voor bij kinderen in de kleuterleeftijd en veroorzaakt jeuk rondom en in de anus. Besmetting met de aarsmade vindt alleen plaats van mens op mens. “Het verhaal dat je aarsmaden oploopt via de zandbak is onzin”, vertelt Paul Overgaauw, dierenarts en parasitoloog bij de Afdeling Veterinaire Volksgezondheid aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Een besmetting met de Toxocara rondworm kun je daarentegen wel in de zandbak oplopen.
“Een verse drol is geen risico”, vertelt Kortbeek. “De eitjes bevatten dan nog geen larven.” Het Nederlandse klimaat, de luchtvochtigheid en de gemiddelde temperaturen, levert wel de ideale omstandigheden om de larven tot ontwikkeling te brengen. Drie tot zes weken nadat de drol is gelegd, is het moment waarop besmetting kan plaatsvinden. Kortbeek: “Opgedroogde of halfvergane honden- of kattenpoep bevat dan de met larven geïnfecteerde eitjes.”
Door contact met besmette grond, zelfs als je geen resten van hondenpoep meer ziet liggen, komt de mens in contact met die besmette eitjes. Ook onder de schoenen worden de eitjes in je huis mee naar binnen gelopen, en kun je geïnfecteerd raken.
Larve boort zich door maagwand
“De meeste mensen die toxocariasis hebben opgelopen, merken hier echter niks van”, vertelt Kortbeek. Een Toxocara-besmetting kan astma-achtige symptomen veroorzaken. Het lichaam reageert met een allergische reactie op de larven die in het lichaam uit de eitjes zijn gekomen. De larven boren zich een weg door de maagwand en zwerven dan door het lichaam op zoek naar de darm van de hond of kat. In het menselijk lichaam zal de Toxocara deze plek uiteraard niet vinden. “Na een aantal jaar gaat de parasiet vanzelf dood,” vertelt Overgaauw. “De mens fungeert slechts als tussengastheer voor de larven.” Heel soms komt het voor dat een larve in het oog terecht komt. Dit veroorzaakt slechtziendheid. En in zeer zeldzame gevallen loopt de larve vast in de hersenen. Dit kan dan allerlei afwijkingen veroorzaken, waaronder epilepsie. Maar zo ver komt het in veruit de meeste gevallen niet. En gaat de infectie ongemerkt voorbij.
Om toxocariasis tegen te gaan blijven regelmatig ontwormen van hond en kat en het naleven van de normale hygiëneregels zoals handenwassen en nagels knippen het belangrijkste wapen. “En wat mensen ook niet moeten vergeten”, vult Overgaauw aan, “Is dat hoezeer huisdieren tegenwoordig ook als volwaardig gezinslid worden beschouwd: het zijn en blijven gewoon dieren. En dieren likken het ene moment aan hun anus en het volgende moment aan jouw handen of gezicht. En dat is niet fris.”
Artikel gelezen?
Laat dan hieronder een reactie achter!