Journalistieke afstudeerproductie Charlene Berkhout
in samenwerking met de Stentor en Hogeschool Windesheim.
#Onvrijheid
Vrijheid anno 2015
Over hoe regels ons beknotten maar juist ook dezelfde gegarandeerde vrijheid voor iedereen regelen.
Waar gaat het over?
In samenwerking met de Apeldoornse editie van de Stentor maak ik een productie met als overkoepend thema #Onvrijheid.
Over hoe regels onze vrijheid beperken maar gelijktijdig dezelfde vrijheid voor iedereen garanderen.
#
Deze afstudeerproductie begint met een inkijk in de regelgeving binnen de gemeente Apeldoorn. Wat is er, zonder dat we ons daar dagelijks bewust van zijn, eigenlijk allemaal geregeld in de gemeente? Wie ‘verzint’ dat allemaal? En kan het niet wat minder met al die regeltjes? Marcelline Scheps, juridisch beleidsadviseur bij de gemeente Apeldoorn, legt aan de hand van vijf vragen uit of de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) een Beperking, Betutteling of Bevrijding is voor de inwoners van Apeldoorn.
#
Daarna zoem ik samen met gemeentelijk handhaver Marcel van Middendorp in op een probleem waar iedereen binnen de gemeente wel eens te maken krijgt: Hondenpoep! Wist je dat je van larven die zich in eitjes in de hondenpoep bevinden, erg ziek kunt worden? De parasieten ontwikkelen zich pas nadat de drol een aantal weken in de open lucht ligt. Team Handhaving Openbare Ruimte (THOR) houdt onder meer toezicht op de naleving omtrent het hondenbeleid. In het artikel wordt op een rijtje gezet waar hondenbezitters zich aan moeten houden. En waar je ze dus op aan kunt spreken!
#
Om weer te geven wat er gebeurt als je de regels overtreedt bewandel ik vervolgens, samen met strafrechtadvocaat Fleuren, officier van justitie Hartman en rechter Kropman, de weg van Plaats Delict tot Opsluiting. In Nederland geldt opsluiting als zwaarste straf ter vergelding van een misdrijf. Hoe houden een advocaat, een OvJ en een rechter zich tijdens de uitoefening van hun beroep bezig met #Onvrijheid? Zijn ze zich er wel van bewust welke impact dit heeft?
#
Iemand die precies kan vertellen hoeveel impact een gevangenisstraf heeft is Herman du Bois. Samen met zijn zwager Wilco Viets werd hij in 1995 veroordeeld voor de verkrachting van en de moord op Christel Ambrosius. Beter bekend als ‘De Puttense Moordzaak’. Twee derde van zijn straf zat Du Bois uit. Bijna zeven jaar zat hij, naar achteraf bleek, onschuldig in de gevangenis. Pas in 2008, acht (!) jaar na de vrijlating van Du Bois, werd de echter dader gepakt. Ik vroeg Herman of hij nu, anno 2015, nog steeds achtervolgd wordt door de impact van die ultieme inperking van zijn vrijheid.
#
Een afstudeerproductie over #Onvrijheid kun je natuurlijk niet beter afsluiten dan door die ultieme vorm van inperking van vrijheid zelf te ervaren. Mijn zoektocht naar #Onvrijheid eindigt dan ook 24 uur eenzaam en alleen, opgesloten in een politiecel.
Dit laatste verhaal opsluitingsverhaal en een aantal achtergrondartikelen, vind je door op de link naar mijn blog te klikken.
Achtergrond
Over mij
Mijn naam is Charlene Berkhout, 34 jaar oud, moeder, partner, werknemer en daarnaast deeltijd student journalistiek aan Hogeschool Windesheim in Zwolle.
#
Ik ben nieuwsgierig, houd van schrijven en mensen en omdat ik graag met mijn neus vooraan sta leek journalistiek de ideale opleiding voor mij.
#
En nu is na drieëhalf jaar keihard studeren de tijd gekomen om de laatste horde te nemen.
Afstuderen.
#
Hoe en waarover dat gaat lees je op deze website en mijn blog.
#
Apeldoorn, mei 2015
Op vijf mei 2015 vierden we 70 jaar vrijheid. Dat bracht mij op het idee om de vraag 'hoe vrij zijn we eigenlijk?' te stellen.
#
Jean Jacques Rousseau, een Franse filosoof, sprak in 1762 al de legendarische woorden: "L'homme est ne libre, et partout il est dans les fers.'' Oftewel: De mens is vrij geboren, maar overal is hij in ketens gebonden.
#
In Nederland hebben we in wetten, regels en verordeningen vastgelegd hoe we omgaan met vrijheid. Dit vinden we heel normaal. Iedereen kan hierdoor leven in en genieten van dezelfde mate van vrijheid.
#
Ik vraag me af waar deze wetten en regels doorslaan en niet meer de bedoelde vrijheid regelen maar juist #Onvrijheid ten gevolg hebben.
Wat gebeurt er wanneer je die wetten en regels overtreedt?
En hoe erg is een vrijheidsstraf?