top of page

Grootste ergernis: Hondenpoep

 

Hondenpoep. Met stip de nummer één ergernis binnen veel gemeenten.

Ook in Apeldoorn is er daarom in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening)

een uitgebreid hondenbeleid opgenomen.

Waar moeten hondeneigenaren rekening mee houden?

Waar kun je ze bij overlast op aanspreken?

En welke gevaren kleven er eigenlijk aan rondslingerende hondenpoep?

 

Door: Charlene Berkhout

 

APELDOORN - Knijpen de ambtenaren van Team Handhaving Openbare Ruimte (THOR) misschien nog een oogje toe bij een loslopende hond, over poepen buiten de hondenuitlaatplaats (HUP) zijn ze eensgezind: ‘Poepen is bekeuren’. “Hygiëne is hierbij de belangrijkste overweging,” vertelt Van Middendorp.

 

“Het gekste wat ik ooit tijdens een dienst meemaakte,” gemeentelijk handhaver Marcel van Middendorp (51) grinnikt nog bij de herinnering, “Is dat een man de drol van zijn hond  meenam in de binnenzak van zijn jasje, om zo onder de bekeuring voor het laten poepen op de stoep uit te komen.”

 

Hondenbelasting

 

Een veelgehoord argument voor het niet opruimen van hondenpoep is: ‘ik betaal toch hondenbelasting?’. Dit is volgens Van Middendorp een verkeerde redenatie. “Hondenbezitters betalen hondenbelasting zodat de gemeente speciale uitlaatplaatsen kan aanleggen en onderhouden.” Het is geen argument om de hond vrij op de stoep zijn behoefte te laten doen. Als dit onverhoopt toch gebeurt dan moet de drol direct opgeruimd worden. 

 

“Wat veel mensen overigens niet weten is dat de zakjes met opgeruimde drollen in de grijze container bij het restafval moeten”, vertelt Van Middendorp. Omdat hondenpoep mogelijk eitjes van parasieten bevat (zie kader Toxocara) die in een later stadium tot ontwikkeling komen mag de ontlasting absoluut niet bij het groene afval terecht komen. De parasieten verspreiden zich anders op een later moment alsnog, via compost, in onze leefomgeving.

 

De mannen en vrouwen van THOR zien er op toe dat Apeldoorn naast schoon ook voor iedereen leefbaar en veilig is. Daarom wordt er niet alleen gelet op poepende honden maar ook of het aanlijngebod wordt nageleefd. “Met name kleine kinderen en ouderen kunnen bang zijn voor loslopende honden”, vertelt Van Middendorp. “Daarom is het verplicht om binnen de bebouwde kom je hond aan te lijnen.” Een aangelijnde hond is immers beter onder controle dan een loslopende.

 

Gedragsverandering

 

Door de routinecontroles en het reageren op overlastmeldingen proberen de THOR-medewerkers naleefgedrag bij hondenbezitters teweeg te brengen. “Het hondenbeleid is een proces van bewustwording”, licht Van Middendorp toe. “Bekeuren hoort daar af en toe bij. Maar met goede argumentatie en de juiste uitleg begrijpen de meeste mensen het wel.”

 

In het kader van Heel Apeldoorn Rein is er in de maand mei gestart met de ‘No Shit-campagne’. Om de hondenbezitters op een ludieke wijze te attenderen op de overlast en om op die manier een gedragsverandering in te zetten. Zodat iedereen kan genieten van een schone, veilige en leefbare gemeente.

 

 

Artikel gelezen?

Laat dan hieronder een reactie achter!

 

bottom of page